Leuke adresjes

Op zoek naar een logeeradres, een gezellig restaurant, cafeetje of een extra activiteit? 
Hieronder vind je alvast een kleine selectie van zaken die wij warm durven aanbevelen.

Hapje en drankje - richting Diksmuide

’t Zoetebekje – ‘bij Florenceke’

Voor de fans van de echte couleur locale van onze Westhoek. Hier word je van de eerste keer dat je binnenkomt verwelkomd alsof je een oude bekende bent. Florence bakt zelf de lekkerste taarten en koekjes en je kunt er ook nog typisch snoep uit grootmoeders tijd kopen. In het cafeetje heerst altijd een bruisende sfeer, nu en dan onderstreept met een bulderlach als Florenceke weer eens een treffende oneliner lanceert. Ook liefhebbers van uitzonderlijke streekbiertjes komen hier zeker aan hun trekken.

Ijzerdijk 88 – Diksmuide | Instagram: @t_zoetebekje

Lettenburg

Restaurant Lettenburg – ‘bij Jurgen’

“Lettenburg” is niet alleen een plaatsnaam maar was ook de locatie van een vooruitgeschoven hulppost op weg naar, of terugkeer van, de loopgrachten in Diksmuide. Nu is het een van de bekendste restaurants van onze streek waar het zalig toeven is. Tijdens de zomer kun je terecht op het ruim terras waar je geniet van het uitzicht op de polders. Onze favoriet: een ‘brokke van de koe’! Je reserveert best vooraf, want de plaatsjes zijn heel gewild. 

Lettenburgstraat 15 – Diksmuide | www. restaurantlettenburg.be

De FOT’oeil – ‘bij Marc’

In dit fotografie-museum annex praatcafé brengt zaakvoerder Marc een ode aan de carrière van zijn vader, de Brugse fotograaf André Blieck. Onder het genot van een drankje kun je in de zomer vanop het zonovergoten terras of een kleurrijke strandstoel in de tuin het prachtige polderlandschap bewonderen. Tijdens de winter is het zalig vertoeven in een van de sofa’s in het huiselijk ingericht café. Marc organiseert vaak exposities en mini-concerten. Hier staat genieten centraal! 

Ijzerdijk 22 – Diksmuide (Sint- Jacobskapelle) | Facebook: @fotoeil

Brasserie ’t Haantje – ‘bij Brecht en Alexander’

De naam zegt het eigenlijk zelf al: hier moet je zijn voor een lekkere kip aan het spit! De brasserie bevindt zich op de hoek van een invalsweg naar het centrum van Diksmuide, met vol zicht op de Ijzer en Dixmuda, de haven. Hoewel de gebraden kip hier de specialiteit van het huis is, serveert men er vanaf deze zomer ook een nieuw assortiment aan vegan gerechten. Ideaal dus voor een stop op de middag, of om nog even na te genieten ’s avonds. Reserveren is hier wel aangeraden.

Ijzerlaan 91 – Diksmuide | www.thaantjebrasserie.be

Bistro Père et Mère – ‘bij Jelle’

Het pand waarin ‘Père et Mère’ werd ondergebracht situeert zich pal op de markt van Diksmuide en deed decennia geleden dienst als drukkerij, later als optiekzaak en uiteindelijk als woonhuis. Jelle brengt een klassieke keuken en is een trotse ambassadeur van ‘Vintage Heuvelland’. Naast de wijnen van 3 Heuvellandse wijnboeren schenkt hij met plezier zijn eigen Père et Mère Gin, een topper voor de apéro! In de namiddag kun je hier genieten van zoets in de tearoom. 

Grote Markt 43 – Diksmuide | www.pere-et-mere.be

Hapje en drankje - richting Kust

Ontbijten bij ‘Fredt’

Hoewel wij er vooral graag gaan ontbijten – pure verwennerij! – kun je bij deze parel in Nieuwpoort terecht voor meer dan dat: ze serveren hier ook de lekkerste gezonde pasta’s en salades. Bij Fredt werken ze met dagverse producten, en dat proéf je ook! Het smaakvol interieur en de vriendelijke bediening zijn uiteraard de kers op de taart. Ook de allerkleinsten voelen zich hier trouwens al snel thuis. Zin in een thee of koffie in de namiddag? Dit plekje is zeker een stop waard als je in Nieuwpoort bent. 

Langestraat 49 – Nieuwpoort (Stad) | Facebook: @fredtnieuwpoort

Tabl’O – ‘bij Maya’

Een supergezellig eetplekje bij een powerlady die alles van goede wijn kent en die er zelfs een boek over geschreven heeft: Tabl’O, bij Maya! Hier geniet je in een origineel interieur of buiten op het terras van een verzorgd ontbijt, verrukkelijke tapa’s, een lunch of diner. De perfecte hotspot voor wie van een ongedwongen sfeer houdt en kwaliteit hoog in het vaandel draagt. Je wordt hier bovendien steeds vlot én met de glimlach bediend. Tip: laat je adviseren bij je keuze voor je apéro of wijntje! 

Sint-Bernardusplein 4 – Nieuwpoort (Bad) | www.tablo-nieuwpoort.be

Wielrijdersrust – Het Dorstige Hart – ‘bij Adelheid’

Deze brasserie en B&B situeert zich in het idyllische Wulpen en is de uitgelezen pleisterplaas voor fietsers, wandelaars en Solexers! Je kunt er terecht  voor een lekkere koffie of snack, maar ook een traditioneel gerecht van de kaart nemen of één van de 2 zelfgebrouwde biertjes nuttigen: een Wulps Blondje of een bruine Stoere Wulp. In de zomer zijn er twee grote terrassen beschikbaar,  vooraan met zicht op het kanaal, achteraan met zicht op de polders. Aanrader: de verse  garnaalkroketjes! 

Dijk 33 – Koksijde (Wulpen) | www.wielrijdersrust-hetdorstigehart.be

Logeren - richting Diksmuide

Villa Gisèle

Een woning van levensgenieters voor levensgenieters … Dominique, Liesbeth & Gisèle heten u van harte welkom in hun idyllische vakantiewoning aan de Ijzer. Het interieur straalt gezelligheid en klasse uit, je voelt je meteen welkom. Villa Gisèle is ruim genoeg voor 8 personen en beschikt over 4 slaapkamers met eigen badkamer en toilet. Bijpraten doe je in de tuin, of de gezellige woonkamer met open haard. Er is een prachtige open keuken met koelcel voorhanden, maar ook een kok aan huis behoort tot de mogelijkheden. Fiets mee? Dan kun je gebruikmaken van de ruime fietsenstalling.

Ijzerdijk 21 – Diksmuide (Sint-Jacobskapelle) |  www.villa-gisele.com

Logeren - richting Kust

B&B Ten Doele

Logeren in Middelkerke, vlak bij het strand maar toch midden de velden. Deze B&B is voorzien van alle comfort, zoals een outdoor zwembad, een honesty bar, sauna, en een fitnessruimte. Hier kom je dus helemaal tot rust! Voor de actieven onder ons is het echter eveneens de perfecte uitvalsbasis voor tal van activiteiten. De eigenaars van B&B Ten Doele hebben ook een restaurant in Nieuwpoort Stad: De Roos. Daar moet je echt eens hun ‘wereldberoemde’ vispannetje gaan proeven. Ook grote chefs zijn fan! 

Ten Doelestraat 2 – Middelkerke | www.bnb-tendoele.be | www.restaurantderoos.be